Western Electric WE91E

Waar zal ik beginnen als ik deze zeer bijzondere versterker wil omschrijven?

Het gigantische geluidsbeeld dat de WE91e neerzet, het ontzettend strakke en snelle laag, het stoere uiterlijk of het Bluetooth streaming gedeelte? Al deze punten zijn namelijk hele indrukwekkende prestaties die de WE91e met gemak neerzet.

Het klankkarakter van de versterker zou ik omschrijven als ruimtelijk, gedetailleerd en snel, maar niet analytisch of direct.

De buizen:

De nieuwe WE300B is een hele bijzondere nieuwe productie 300B buis en de versterker is volledig afgestemd en gebouwd om het maximale uit deze buis te halen. En dat is gelukt. Ik heb niet eerder een buizen versterker in deze prijsklasse gehoord die zo’n diep en strak laag weet te weergeven.
Als voorbuis wordt een ECC81 buis gebruik. Zelf heb ik geëxperimenteerd met verschillende voorbuizen en de verschillen zijn goed hoorbaar, wat ik erg leuk vind. Je kan met een relatief kleine investering het klankkarakter van de versterker beïnvloeden, maar de mooie en sterke eigenschappen van de WE91e raak je niet kwijt.

Streamen:

De WE91e heeft de optie om te streamen doormiddel van een Bluetooth verbinding. Onderschat de Bluetooth verbinding niet, want ik heb mijn Lumin U1 transporter van €6800.- en mijn Line Magnetic LM32 DAC verkocht zonder dat ik inlever op kwaliteit. Persoonlijk ben ik zelfs van mening dat Bluetooth streamen met de WE91e mooier klinkt dan de combinatie Lumin U1 en LM32 DAC. Waarschijnlijk heeft dit te maken met dat er minder overgangen zijn en de interne DAC van de WE91e, net als de WE300B buis, volledig op elkaar zijn afgestemd. Persoonlijk ben ik dan ook van mening dat je een fantastische versterker en streamer in een krijgt. Er is echt serieus aandacht besteed aan deze optie en ik vind dan ook heel belangrijk dat deze boodschap duidelijk overkomt.

Phono:

Met de phono ingang heb ik kort geëxperimenteerd. Die is best goed, klinkt aangenaam en is geschikt voor MM en MC L/H elementen. Ik vind de ingebouwde  phono pre een aangename sound hebben, maar deze zit niet op het zelfde niveau als de interne DAC en streaming gedeelte, wat ook logisch is. Een element en phono pre moeten helemaal op elkaar aansluiten en dan pas ontstaat er magie. Ik adviseer een doorgewinterde vinyl fanaat met een duur element dan ook om een aparte phono pre te blijven gebruiken, die echt aansluit bij het gebruikte element. Ik ben wel van mening dat de ingebouwde phono pre van de WE91e van betere kwaliteit is vergeleken met versterkers, zelfs uit hogere prijsklasse, die ook deze optie hebben. Er is zeker aandacht aan besteed en dat doen ze goed.

4 of 8 ohm:

Zelf heb ik Martin Logan luidsprekers. Bij deze luidsprekers wordt een 4 ohm aansluiting geadviseerd omdat ze tot 1 ohm kunnen zakken. Zelfs met de 8 ohm travo had de WE91e geen enkel probleem om deze luidsprekers aan te sturen. Dat betekent dat de WE91e behoorlijk wat controle heeft en erg stabiel is. Persoonlijk vind ik de combinatie buizen met electrostaten een van de mooiste combinaties. Het nadeel van deze combinatie is vaak dat je snel last hebt van een minder strakke en langzame bas. Dit is ook een eigenschap van een Martin Logan en van een buizen versterker. Juist doordat de WE91e zo’n ontzettend strak en snel laag weet te weergeven, is mijn Martin Logan vele malen beter in balans.

Conclusie:

Ik had tegen mijzelf gezegd nadat ik de Western Electric luidsprekerkabel had gekocht, dat ik geen veranderingen meer wilde in mijn set. De WE91e heeft me dusdanig verbaasd, verrast en weten te overtuigen, dat ik mijn Line Magnetic 845 Premium er voor heb ingeruild. De WE91e is zo’n bijzondere versterker en streamer, met een ontzettend ruimtelijke middengebied, diep strak en snel laag, veel controle en flink wat power, dat ik de deal die Frank mij heeft voorgesteld niet kon afslaan.

Pieter

Klassiek huis, klassieke audio

Bij deze klant hebben wij in een prachtig Utrecht’s herenhuis een bijpassend klassieke audio set mogen aanleveren. Deze set omvat de Western Electric WE91E geïntegreerde buizenversterker als een van de eerste in Nederland, de grootse Klipsch Cornwall IV’s, en dat allen ondersteund op het top segment audio-rek van Atacama, de Evoque Eco 60/40 Special Edition 2 voor een stevige ondersteuning van de apparatuur.
Review volgt!