Fabrieksbezoek Cayin

Inleiding

Na ruim een jaar geleden, met enorm veel succes Cayin te hebben gelanceerd in Nederland, was het hoog tijd om de mensen achter dit fantastische merk te ontmoeten en een bezoek te brengen aan de fabriek. Toevallig was dit uitstekend te combineren met de viering van het 30-jarige bestaan van Cayin en alsmede de Guangzhou High End show, de ‘High End München’ van Azië.

Na een vlucht van 13 uur naar Hong Kong en een veerboot naar Zhuhai ontmoette ik John, onze contactpersoon, die me naar de fabriek bracht.

Cayin bestaat zoals gezegd al sinds 1993 en bouwt sinds het begin hifi apparatuur van enorm hoge kwaliteit. Wat Cayin onderscheidend maakt t.o.v. andere producenten is hun brede assortiment. Cayin produceert een groot pallet aan (geïntegreerde) buizenversterkers, maar daarnaast ook SACD spelers, DAC’s, streamers en kabels.

Tenslotte heeft Cayin een enorm groot assortiment aan ‘portable audio’, ook wel DAP’s genoemd. Deze draagbare spelers zijn ontwikkeld voor koptelefoons/oortjes en brengen in de palm van je hand een audiofiele all-in-one. Cayin produceert zelf ook diverse accessoires zoals kabels en zelfs high-end oordopjes.

De fabriek

Om heel eerlijk te zijn had ik geen flauw idee wat ik kon verwachten. Iedereen heeft toch een bepaald beeld bij een fabriek in China.

Spoiler: dit vooroordeel is aan gruzelementen geslagen na een hele dag op het terrein te hebben doorgebracht.

Ergens begin jaren 2000 heeft Cayin intrek genomen in deze nieuwe fabriek. Gelegen op een groot industrieterrein waar onder andere (is mij verteld) ook een fabriek van Bowers & Wilkins is gevestigd. Het terrein is groot, modern opgebouwd en ziet er erg verzorgd uit. Wat me gelijk opvalt bij de entree is de felblauwe bus waar groot op staat: Cayin. Dit is geen marketingstunt maar een personeelsbus die elke dag tientallen medewerkers van en naar de fabriek brengt.

Op het terrein heeft Cayin drie gebouwen. Wat zij noemen het ‘R&D Center’, de fabriek zelf en ook nog woonruimtes. Dat laatste is een pand waar diverse medewerkers van Cayin een appartement hebben om zo voor een betaalbare prijs huisvesting te kunnen krijgen.

Het R&D gebouw, zo vertelt John mij, is pas een jaar oud en hebben ze naar eigen ontwerp laten bouwen. Buiten wat de naam al impliceert, research & development naar nieuwe producten, is dit pand ook in gebruik voor alles dat buiten de fabriek om bij het bedrijf komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan kantoren voor marketing, service, sales en ook een nieuw ingerichte showroom met al hun nieuwe en oude producten voor (potentiele) dealers om te bekijken en te beluisteren.

Tijdens mijn bezoek krijg ik van John een uitgebreide rondleiding door hun fabriek. Het gebouw telt 4 verdiepingen, waarop de verschillende productieprocessen plaatsvinden. Allereerst lopen we nog even langs de ruimte van Research & Development, alwaar John mij met enige trots vertelt dat zij voor het testen en doormeten de apparatuur gebruiken van het merk Audio Precision. Op het gebied van testen schijnt dit de Rolls-Royce te zijn onder testapparatuur en is enorm kostbaar.

Vervolgens in de fabriek valt het mij op dat op elke etage er naast de werkers ook steeds 1 persoon aanwezig is die overzicht heeft over de gehele verdieping en welke ook regelmatig steekproefsgewijs rondloopt langs de medewerkers voor kwaliteitscontrole. Daarnaast is er zelfs op deze dag een groot team aanwezig van tientallen medewerkers die bezig zijn met diverse product batches, waaronder de MT-35 MK2.

Daarnaast valt het mij ook op dat alles erg schoon, ruim en geordend is. Er is een ruimte hoeveelheid zonlicht dat naar binnen schijnt, de temperatuur is aangenaam en iedereen werkt in bedrijfsuniform. Voor elke stap van de productie zie je bij de werkstations een scherm hangen met uitgebreide instructies hoe alles tot elkaar komt. Elke handeling staat tot in detail beschreven om de kans op fouten nihil te maken. Al met al, alles is erg goed voor elkaar bij Cayin.

Tenslotte kunnen we concluderen dat op het productieproces van Cayin er weinig aan te merken valt. Alles is tot in de puntjes geregeld en dat zien wij als winkel erg duidelijk terug in de kwaliteit, klank en stabiliteit van de producten.

Tijdens mijn bezoek aan Cayin valt er nog een belangrijk punt aan te kaarten. De mensen die er werken! Zoals gezegd werken er bij Cayin maar liefst 120 mensen van jong tot oud en met een (naar inschatting) verhouding van 50/50 man vrouw. Tijdens mijn rondleiding door de fabriek werd ik erg vriendelijk door iedereen onthaald en de mensen die engels spraken maakten ook echt een praatje. Er heerste een enorme prettige sfeer onder de medewerkers, zonder enige vorm van druk.

Bijvoorbeeld: Tijdens de presentatie die werd gegeven om het 30 jarige bestaan te vieren (waar ik overigens maar kort bij heb gezeten, gezien ik geen woord Chinees versta) viel het mij op dat de grote baas Liang Bin ook net zoals alle andere medewerkers gewoon in een Cayin polo tussen het publiek zat zonder enige vorm van autoritair leiderschap.

Uiteindelijk heb ik samen met John als vertaler nog met meneer Bin een tijdje gesproken onder het genot van Chinese Kung Fu thee. Ik heb hem met name mijn complimenten gegeven over hoe alles voor elkaar is. Tijdens dit gesprek hebben we beide uitgesproken dat we uitkijken naar het verdere verloop van onze samenwerking!

Van links naar rechts: John (contactpersoon), Stanly, Bin Liang (directeur) en de hoofd enginieur.

Van links naar rechts: John (contactpersoon), Stanly, Bin Liang (directeur) en de hoofd enginieur.

Nieuw top-segment

Speciaal ontworpen om het 30 jarige bestaan van Cayin te vieren is er een nieuwe reeks aan high-end producten. Namelijk een geintegreerde versterker met KT170, een DAC en een CD-Speler. Alle drie apparaten zijn uitgerust met een seperate voeding en een prachtig nieuw design. Om je spreekwoordelijke vingers bij af te likken, wat een beauty’s.

Ik heb al de eer gehad om ze uitgebreid te kunnen beluisteren in hun testruimte en my-oh-my wat een geluid. Er zat een enorme mate van rust, detaillering en een perfecte soundstage in.

Binnenkort bij ons ter demo!

Guangzhou High End

Als kers op de taart voor deze mooie reis naar China heb ik nog een heel weekend in Guangzhou gespendeerd om de desbetreffende high-end show te bezoeken. Qua bezoekersaantallen zal het niet zo hoog staan als München maar het is wel binnen Azië de toonaangevende hifi show met duizenden bezoekers.

Cayin had hier ook een ruimte waar ze hun nieuwe apparatuur zoals hierboven beschreven maar ook alle andere modellen tentoonstelde.

Om een kleine indruk van de Guangzhou show te geven..
Zo een driekwart van alle ruimtes die beschikbaar zijn waren in hotelkamers. En dan bedoel ik echt hotel slaapkamers. Dus deze ruimtes waren niet heel groot.. vaak zo een 4×4 als je geluk hebt. Van dat kleine kwart dat groter is in formaat had Cayin er een op hun naam. Gelijk bij de entree op de 5e verdieping van het hotel had Cayin een stand van ruwweg 80 vierkante meter met 2 delen. Het ene deel de luisteropstelling en het andere deel een ruimte voornamelijk gericht op koptelefoonversterking, wat in Azië een nog grotere markt is dan luidsprekeropstellingen.

Hier ook weer had Cayin het erg goed voor elkaar met speciaal op maat gemaakte doeken, alle awards waren meegebracht, alle huidige en ook oude modellen versterkers en ook de koptelefoonversterkers waren uitgebreid te beluisteren in een dedicated ruimte.

Dat was hem voor ons eerste fabrieksbezoek!
Verassing, er staan er nog meer op de agenda voor 2024.

Hopelijk heeft dit artikel u een beter beeld gegeven over Cayin.
Stanly